WONINGEN
2000 / 11 – Tilburg - Geschakelde woningen tot een woningcluster
Een woningcluster: Dit zijn verschillende woningen bij elkaar die op een bepaalde manier gerangschikt zijn, en wel zo dat ze naar buiten toe een eenheid vormen oftewel een cluster. De verschillende woningen blijven hierin zichtbaar. Belangrijk is dat elke bewoner uitzicht heeft op het groen van de groenstrook. De cluster bestaat uit twee lagen woningen boven elkaar. Elke laag bestaat uit een samenstelling van drie verschillende woningtypes die in elkaar geschakeld zijn. Deze lagen zijn hierna op elkaar geplaatst ofwel gestapeld. Zo ontstaat een eenheid, een cluster.
De woningen zijn zo gestapeld dat ze aan de parkzijde door middel van een wand één geheel vormen. De gaten lijken willekeurig ontstaan te zijn door het schakelen van de woningen. Voor de achtergevel komt een extra wand. Gekozen is om deze wand helemaal van spiegelglas te maken om het echt een vlak te laten lijken. Het park lijkt op deze manier ook groter. De gaten breken de gevel en behouden het doorzicht naar achter. Zo wordt het park niet helemaal afgesloten en blijft het toch veilig.
Aan de voorkant steken de woningen op verschillende manieren uit. Hierdoor ontstaat variatie, wat een belangrijk kenmerk is bij een cluster. Aan deze kant is zichtbaar dat het om verschillende woningen gaat.