Ir. Ing. Wieteke van Velzen (04-04-1976)


VANVELZEN ARCHITECTUUR  is opgericht door Wieteke van Velzen. Zij is na haar opleiding bouwkunde/architectuur aan de HTS afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven richting architectuur. Als afstudeerproject heeft zij onderzoek gedaan naar scholen van nu. Hieruit heeft zij een brede school in de nieuwe wijk Meerhoven ontworpen. Een brede school is een gebouw waarin naast de basisschool ook andere voorzieningen zijn ondergebracht, zoals kinderopvang, buurtvoorzieningen, jeugdzorg etc.

Wieteke over haar afstudeerproject: ‘Door de brede school onderdeel van het plein te maken, worden de contacten in de wijk vergroot. Dit wordt extra benadrukt, omdat het gebouw als een transparante doos onder het plein ligt. De spiraalvorm zorgt ervoor dat een compacte vorm ontstaat. Daarbij heb ik onderzoek gedaan in een vernieuwd onderwijssysteem en dit verwerkt in mijn ontwerp’. Met dit project is zij genomineerd voor de Archiprix en het ontwerp heeft in januari 2003 in het blad Egoscoop gestaan, het Nederlandse onderwijstijdschrift voor Ervarings Gericht Onderwijs.


Architectuur is volgens haar een combinatie tussen techniek, visie en vormgeving. Van architectuur kan men genieten, maar daarnaast moet het functioneel en bruikbaar zijn.


In de functies als ontwerper en bouwkundig adviseur heeft zij veel ervaring opgedaan in het ontwerpen, adviseren, ondersteunen en het technisch uitwerken van projecten. Het accent lag hierbij voornamelijk bij (brede) scholen, kinderdagverblijven en woningen. Naast deze werkzaamheden heeft zij zich ontwikkeld als specialist in 3D-visualisaties. Het opzetten van presentaties heeft zij zichzelf goed eigen kunnen maken. Hierdoor krijgt de opdrachtgever een duidelijk beeld hoe het uiteindelijk er uit komt te zien.

Eigenschappen van Wieteke: nauwkeurig en kritisch, creatief, enthousiast en flexibel. Door goed te luisteren kan samen met de opdrachtgever een goed ontwerp tot stand komen.

Werkzaamheden

2010 - heden 





2007 - heden

 




2007 - 2010 





2006 – 2007




2003 – 2006 





1999


1997


1997




Opleidingen


2007 - heden

 

1999 – 2002




1994 – 1999




VANVELZEN ARCHITECTUUR te Eindhoven

Functie: Architect, directeur

Werkzaamheden: Ontwerp, tekenwerk (van schets ontwerp tot

werktekeningen), projectbegeleiding en bouwkundige ondersteuning bij

projecten. 

Korein te Eindhoven (kinderdagverblijforganisatie)

Functie: Bouwkundig adviseur

Werkzaamheden: het waarborgen van het PVE van Korein in het vormgevingstraject van o.a. Spil-centra en andere uitbreidingslocaties, de nadruk ligt hierbij op de bouwkundige aspecten.

deWit-vanVelzen architecten te Eindhoven

Functie: Architect, firmant

Werkzaamheden: Ontwerp, tekenwerk (van schets ontwerp tot werktekeningen), projectbegeleiding en bouwkundige ondersteuning bij projecten. 

Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten te Eindhoven

Functie: Ontwerper

Werkzaamheden: technischeondersteunen bij projecten en het ontwerpen van deelprojecten.

KdV Architekten te Eindhoven

Functie: Assistent ontwerper

Werkzaamheden: Ontwerp, tekenwerk (VO, DO, bestektekeningen) en presentatietekeningen, voornamelijk voor het uitbreiden en verbouwen van basisscholen en brede scholen. 

KdV Architekten te Eindhoven

Functie: Technische tekenaar

Architectenbureau Miel Davits te Budel

Functie: Stagiaire

Architectenbureau Aartsen & Partners te Eindhoven

Functie: Stagiaire 





Cursus ArchiCAD, KUBUS te Eindhoven

6 daagse cursus en vervolgcursussen

TU Bouwkunde, Technische Universiteit Eindhoven

Specialisatie: Architectuur en Ontwerpsystemen

(Ontwerpsystemen: 3D ontwerpen en presenteren m.b.v. de computer)

Diploma: november 2002

HTO Bouwkunde, Hogeschool Brabant te Tilburg

Specialisatie: Bouwkunde, Architectuur

Diploma: februari 1999